Festivalens historia

Det hela startade 1992, då festivalen anordnades för första gången i Vasaparken, Västerås. År 2004 flyttade festivalen till Lögarängsområdet och fem år senare flyttades festivalen återigen upp till stadskärnan och fick då namnet Västerås Cityfestival.

Motivet till att återinföra festivalen i city grundades av två anledningar. Det fördes en debatt i media där västeråsarna själva önskade få tillbaka festivalen till city, samtidigt som Västerås stad skulle påbörja en stor sanering och upprustning av Lögarängsområdet.

Kärt barn har många namn Västerås Cityfestival är namnet på festivalen, men så har det inte alltid varit. Festivalen har genom åren haft flera olika namn och i begynnelsen gick den under namnet Arosfestivalen. Andra känner till festivalen som Västerås Vattendrag eller som Västerås Mälarveckor.

En scen för världsartister En annan förändring som gjordes 2009 var att boka en attraktivare line-up med världskända artister. För att finansiera detta beslutades det att Fiskartorgsområdet, där den största scenen ställdes upp, skulle entrébeläggas med en symbolisk summa.

Stadens puls rakt igenom Festivalen täcker nu stora delar av city, vilket resulterar i att butiker, marknadsstånd, restauranger och besökare i området, bidrar till en fantastisk sommarkänsla full av liv. Runt om i city finns olika scener och områden där du kan uppleva stämningen helt utan kostnad. Och vem vet, kanske hittar du kärleken eller en gammal vän i vimlet!