FESTIVALINFO
Här hittar du information och svar på de vanligaste frågade kring Västerås Cityfestival.
OM VÄSTERÅS CITYFESTIVAL
När är Västerås Cityfestival?
2023 anordnas festivalen torsdag 29 juni – lördag 1 juli.
Sedan 2009 anordnas festivalen alltid samma torsdag till lördag vecka 26. Vecka 26 är alltså veckan efter Midsommar. Så du som besökare kan boka in nästa festival i din kalender redan nu!
Vad är Västerås Cityfestival?
Västerås Cityfestival är en tredagars stadsfestival mitt i Västerås city med anor från 90-talet!
Västerås Cityfestival är en festival för alla! Festivalen har ett stort och brett utbud av aktiviteter där alla besökare ska ha möjlighet att känna sig delaktiga. Västerås Cityfestival jobbar för att främja lokalt och regionalt kulturliv. Runt om i city finns flertalet scener och festivalområden för alla åldrar och intressen. I vårt program kan du se vad som händer under årets festival.
Västerås Cityfestival är ett stort samverkansprojekt, där Visit Västerås tillsammans med stadens kulturliv, studieförbund och olika aktörer arbetar för att göra festivalen till en bred folkfest. Förutom det breda utbudet ska festivalen verka för ett miljömärkt event, god säkerhet, tillgänglighet, mångfald och jämställdhet.
Då festivalen nu täcker in stora delar av city ger butikerna, marknadsstånden, restaurangerna och besökarna i området en fantastisk sommarkänsla full av liv!
Festivalens öppettider
Festivalens öppettider är torsdag – lördag kl. 12.00 – 01.00
Tivolits öppettider
Axels Tivoli har öppet alla dagar kl. 12.00 – 01.00.
Tivolit stänger när festivalen stänger, med reservation för att vissa attraktioner stängs när det inte finns något folk kvar på området.
Vad kostar det att besöka festivalen?
Majoriteten av Västerås Cityfestival har fri entré. Mimerscenen på Fiskartorget är entrébelagt, här behövs festival-armband för att komma in. Fiskartorget är området där de stora akterna spelar och där festivalens största scen, Mimerscenen, samt festivalens största festivaltält finns med servering av mat och dryck. Andra entrébelagda områden är Brasserie Stadsparkens festivalområde.
Får jag ta med mig egen alkohol till festivalen?
På flera platser i Västerås finns det lokala föreskrifter där det bland annat råder alkoholförbud. Västerås city där festivalen anordnas är en av dessa platser. Du kan läsa mer på Västerås stads hemsida.
På festivalområdet finns ett stort utbud med restauranger, barer och festivaltält som serverar alkoholhaltiga drycker och alkoholfria alternativ.
Vad kan jag äta?
I samband med att city förvandlas till en festival, flyttar all världens mat in längs med gator och torg. Utöver de hitresta alternativen har stadens restauranger och kaféer öppet alla festivaldagar.
Finns det toaletter på området?
Det finns vanliga och handikappvänliga toaletter på festivalområden. På festivalkartan finns toaletternas placeringar utmarkerade.
Finns det någon åldersgräns?
Västerås Cityfestival jobbar för att festivalen ska vara ett evenemang för alla åldrar. Det finns dock restauranger och festivaltält med åldersgränser där det säljs alkoholhaltiga drycker.
Fiskartorget: Det finns ingen åldersgräns för inträde till Mimerscenen. Åldersgränsen till Fiskartorgets festivaltält där det serveras mat och alkoholhaltig dryck är 18 år och legitimation kontrolleras vid inträde till festivaltältet från Mimerscenen.
Övriga festivaltält och restauranger: För övriga åldersgränser hänvisar vi till respektive festivaltält eller restaurang.
Finns det garderober och värdeförvaring?
Då festivalen pågår ute på gator och torg finns det ingen möjlighet för oss att erbjuda besökarna detta.
Festivalens historia
Det hela startade 1992, då festivalen anordnades för första gången i Vasaparken, Västerås. År 2004 flyttade festivalen till Lögarängsområdet och fem år senare flyttades festivalen återigen upp till stadskärnan och fick då namnet Västerås Cityfestival.
Motivet till att återinföra festivalen i city grundades av två anledningar. Det fördes en debatt i media där västeråsarna själva önskade få tillbaka festivalen till city, samtidigt som Västerås stad skulle påbörja en stor sanering och upprustning av Lögarängsområdet.
Kärt barn har många namn Västerås Cityfestival är namnet på festivalen, men så har det inte alltid varit. Festivalen har genom åren haft flera olika namn och i begynnelsen gick den under namnet Arosfestivalen. Andra känner till festivalen som Västerås Vattendrag eller som Västerås Mälarveckor.
En scen för världsartister En annan förändring som gjordes 2009 var att boka en attraktivare line-up med världskända artister. För att finansiera detta beslutades det att Fiskartorgsområdet, där den största scenen ställdes upp, skulle entrébeläggas med en symbolisk summa.
Stadens puls rakt igenom Festivalen täcker nu stora delar av city, vilket resulterar i att butiker, marknadsstånd, restauranger och besökare i området, bidrar till en fantastisk sommarkänsla full av liv. Runt om i city finns olika scener och områden där du kan uppleva stämningen helt utan kostnad. Och vem vet, kanske hittar du kärleken eller en gammal vän i vimlet!
MIMERSCENEN & FISKARTORGET
Festivalpass och biljetter
All försäljning av Festivalbiljetter (enbart för Mimerscenens program) sker via Tickster. Köp din festivalbiljett här.
Barn 0−3 år går in gratis i målsmans sällskap. (Höga ljudnivåer kan vara extra skadliga för små öron, se därför till att ditt barn har på sig hörselskydd.)
OBS! Biljetten är en värdehandling och förlorad biljett ersätts ej! Inställd artist ger ej pengarna tillbaka.
Vanliga frågor om biljetter
Frågor om dina biljetter får du enklast svar på via vårt biljettombud Tickster. Här hittar du svar på deras vanliga frågor: Tickster Support och Help center
Varför har jag inte fått min biljett?
Den i särklass vanligaste anledningen till att du inte fått din biljett är att det mail Tickster skickat till dig fastnat i ett spam-filter. Ta först en titt i alla eventuella mappar där din e-postklient lägger skräppost.
Om du skrev ner ditt referensnummer från när du köpte din biljett, kan du ladda ner den själv på download.tickster.com
Har du betalat med Swish hittar du ditt referensnummer i din Swish-app under detaljerna för transaktionen för ditt köp: OrderID på Swishdetaljer är det referensnummer du använder för att ladda ned dina biljetter på download.tickster.com och på så sätt kan du få tag på din biljett även när kundsupporten är stängd.
Hittar du ingen biljett kan du ha råkat skriva in en felaktig mailadress och då är du välkommen att kontakta Tickster så hjälper dem dig.
Festivalband policy
Du måste byta din biljett mot ett festival-armband innan du kan gå in på festivalområdet vid Mimerscenen. Biljetten är inte personlig, men när du tagit på dig festivalarmbandet kan du inte överlämna det till någon annan.
Festivalarmbandspolicy
- Ingen återbetalning eller bytesrätt.
- Festivalarmbanden är en värdehandling, ta väl hand om det.
- Borttappat festivalarmband ersätts ej.
- Trasigt band ersätts ej.
- Festivalarmbanden får inte överlämnas till en annan person efter att du tagit på dig det.
- Festivalarmbanden behöver bäras på ett säkert sätt så det inte kan åka av, om ditt festivalarmband sitter för löst kan det tvingas att dras åt eller beslagtas.
- Ta inte av dig festivalarmbandet mellan dagarna.
- Om du bryter mot festivalens villkor eller regler har festivalens säkerhets- och evenemangspersonal rätt att klippa ditt festivalarmband, klippt band ersätts ej.
- Om du av någon anledning behöver byta ut festivalarmbandet, om det exempelvis sitter för tight, hör av dig till festivalens arrangörer eller entrévärdar – men ta inte av dig bandet innan.
- Förfalskade eller på något sätt manipulerade festivalarmband är ogiltiga och beslagtas av festivalens säkerhets- eller evenemangspersonal, förfalskade armband polisanmäls.
- Västerås Cityfestival har rätten att göra ändringar i line-up innan och under festivalen. Biljetter säljs bara till festivalen, inte till enskilda artister därför är det ingen återbetalning vid inställd eller ändrad spelning.
Vid bråk, plankning, innehav av otillåtna föremål, olämpligt uppträdande, framkallande av fara, påverkan av alkohol eller andra droger kan biljettinnehavaren nekas inträde eller avlägsnas från området. Denna bedömning gör säkerhetspersonalen och kan inte överklagas. Ingen ersättning utgår.
Har du frågor eller funderingar om festivalbanden hör av dig till oss på Facebook eller Instagram
Byte av biljett till festivalband
Från och med 2023 måste alla besökare byta sin biljett till festivalband innan de ställer sig i köerna in till festivalområdet.
Du kan byta din biljett mot festivalband på olika ställen i city. Du kan hämta ut ditt festivalband i Kvarteret IGOR, vårt festivalkontor i VLs gamla lokaler (korsningen Vasagatan/Munkgatan) och på Turbinbron.
OBS, redan från vecka 25 (veckan innan festivalen) kan du hämta ut banden.
Öppettider Kvarteret IGOR
Vecka 25
Måndag-onsdag kl. 11-18
Torsdag kl. 11-14
Vecka 26
Måndag-onsdag kl. 11-18
Torsdag kl. 12-18
Fredag-lördag kl. 12-17
Öppettider Festivalkontor (VLs gamla lokaler, korsning Vasagatan/Munkgatan)
Vecka 26
Torsdag kl. 17-23
Fredag-lördag kl. 17-00
Öppettider Turbinbron
Vecka 26
Torsdag kl. 18-23
Fredag-lördag kl. 17-00
Vad får jag inte ta med in på Fiskartorget?
För att få tillträde till Mimerscenen/festivalområdet på Fiskartorget genomförs visitering av personer och väskor.
Det här får du inte ta med dig in:
- Alkohol
- Öppnade flaskor/dryck. (Oöppnad dryck eller tom PET-flaska får du ta med dig in)
- Paraplyer
- Flaggor
- Selfiesticks
- Smällare/pyroteknik
- Sprayflaskor/färgspray
- Professionell bild- och videoutrustning
- Husdjur
- Stolar, pallar
- Cyklar, skateboards, inlines
- Otillåtna produkter enligt lag exempelvis vapen, knivar och droger
- Kläder eller skyltar med budskap som kan uppfattas som stötande
- Maskeringsförbud råder
Påträffas du på området med någon av ovan föremål kan föremålet komma att beslagtas och/eller innehavaren avvisas.
Vid bråk, plankning, innehav av otillåtna föremål, olämpligt uppträdande, framkallande av fara, påverkan av alkohol eller andra droger kan biljettinnehavaren nekas inträde eller avlägsnas från området. Denna bedömning gör säkerhetspersonalen och kan inte överklagas. Ingen ersättning utgår.
Vad ska jag tänka på framför scenerna?
Råd och tips:
- Ju längre bak, desto bättre utrymme.
- Känner du dig obekväm – ta dig ut mot sidorna/bakåt.
- Håll ihop, hjälp varandra och andra.
- Använd öronproppar. Vårdguiden och Region Västmanland är två samarbetspartners som i år delar ut öronproppar under festivaldagarna.
- Drick vatten.
- Pressa inte på fram mot scenen
- Undvik att gå igenom publiken.
- Undvik trängsel genom att vara ute i god tid.
Kan jag köpa biljett i entrén in till Mimerscenen?
Nej det är bara förköp som gäller för biljetterna in till Mimerscenen. Alla festivalbiljetter säljs digitalt via Tickster.
Är jag garanterad att komma in på Fiskartorget om jag har förköpt mitt festivalpass?
Du som köpt biljett till festivalen är garanterad inträde på Fiskartorget/till Mimerscenen. Men vi vill ändå skicka med några rekommendationer för att inträdet ska gå så smidigt som möjligt för dig:
- Byt ut din biljett till ett festivalarmband innan Mimerscenen öppnar.
- Kom i god tid till din favoritartist, för att undvika tillfällig trängsel och att hamna långt bak.
TRIVSEL & SÄKERHET
Tillgänglighet
Västerås Cityfestival ligger mitt i Västerås city – en plats som är tillgänglig för alla.
Mimerscenen, festivalens största scen
För att förbättra tillgängligheten till Mimerscenen, festivalens största scen, kan entréerna öppnas upp vid behov. Då det vistas mycket folk på detta område spärrar vi därför av området på stadshustrappan för dig som önskar komma upp en bit över publikhavet. Enda vägen till trappan är via entrén på Munkgatan.
Toaletter
I korsningen Stora Gatan och Slottsgatan finns en av Västerås handikappanpassade toaletter i nära anslutning till festivalområdet. Denna toalett är utrustad med automatisk rengöring vid varje besök, övervakningssystem och funktionslarm. Från Fiskartorget vid Mimerscenen finns handikapptoaletter inne i Stadshuset.
Säkerhet på festivalen
Arrangören, Visit Västerås, har en stor säkerhetsorganisation med c:a 50 personer som enbart arbetar med trygghet och säkerhet på festivalen. Säkerhetsorganisationen består av säkerhetschef, gruppchefer och en stor ledningscentral som har koll på alla händelser och säkerhetsläget i området. Utöver detta har Visit Västerås, festivalens arrangör, ett väl utvecklat och nära samarbete med Västerås stads säkerhetsavdelning, Polismyndigheten, Räddningstjänsten, Socialtjänsten, Miljö & Hälsa och Konsument Västerås.
Under Västerås Cityfestival arbetar ett 20-tal ordningsvakter och ett antal patrullerande första hjälpen-grupper på området för din och dina medbesökares säkerhet, trygghet och trivsel.
Trygghetsnumret
Tillsammans med Västerås stad har Visit Västerås tagit fram trygghetsnumret 021-39 39 00. Numret är bemannat av festivalens ledningscentral från kl. 12:00 – 02:00 torsdag till söndag morgon under Västerås Cityfestival.
Om du som festivalbesökare känner dig otrygg eller upplever en situation eller miljö som osäker kan du ringa trygghetsnumret 021-39 39 00. Andra exempel när du kan ringa in är:
- Vid driftstörningar, nedskräpningar och skador.
- Vid risk för olyckor.
Trygghetsnumret ersätter inte 112. Ring alltid 112 vid pågående brott eller risk för skador på liv, hälsa, miljö eller egendom.
Ordningsregler Mimerscenen på Fiskartorget
För att få tillträde till Mimerscenen och festivaltältet på Fiskartorget så krävs det ett festivalarmband. Festivalarmbandet får endast användas en gång för en person. Det är inte tillåtet att ta loss armbandet från armen och lämna det vidare.
Våldsbejakande och extremistiska symboler är inom festivalområdet förbjudet.
Det är inte tillåtet med crowd surfing, dans i cirkel, aggressiv dans (moshing), stage diving, wall of death, sitta på annans axel.
Den som plankar kommer av säkerhetspersonal att bli avvisad från området och är inte tillåten att köpa biljett och vistas inom scenområdet under festivalens dagar. Plankning är ett brott enligt Brottsbalken (1962:700, bedrägligt beteende). Påföljden är böter eller fängelse i upp till sex månader.
Om en besökare bryter mot någon av festivalens regler eller begår ett brott har arrangören rätt att klippa bandet/omhänderta biljetten/neka tillträde.
Får djuren följa med?
Vi rekommenderar att lämna djuren hemma där de är trygga och säkra. Dels på grund av att de är ljudkänsliga och att det ofta är trångt på festivalområdet. Det kan ligga skräp och glas på marken som kan skada ditt djur.
På Fiskartorget får inte djuren hänga med in på området på grund av trängseln.
Hur gör jag om jag skadar mig?
Under festivalens alla dagar kommer Röda korset ha en stuga för första hjälpen på Munkgatan, vid Entré 1 till Fiskartorget. Dit du kan vända dig om du behöver hjälp och vård. Det kommer även att finnas patrullerande första hjälpen-grupper på området.
Vid allvarlig olycka eller sjukdom, ring 112!
Jag har barn med mig, vad ska jag tänka på?
Tips till dig som förälder
- Hos Röda Korset, vid Munkgatan, kommer det finnas en uppsamlingsplats för barn och föräldrar som kommit bort ifrån varandra.
- Skriv gärna ditt mobilnummer på barnets arm eller någonstans där det syns tydligt. Då är det enkelt för den som hjälper ditt barn, om det eventuellt kommer bort, att få tag på dig.
- Visa barnen hur personalen som jobbar på området ser ut, så de vet vem de kan gå till om de behöver hjälp.
- Höga ljudnivåer kan vara extra skadliga för små öron, se därför till att ditt barn har på sig hörselskydd.
Höga ljudnivåer
Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer för höga ljudnivåer. Under festivalveckan gör vi mätningar och följer de anvisningarna som givits. Miljöförvaltningen är den lokala myndighet som kontollerar den lagliga delen av dessa frågor.
Vi kontrollerar ljudnivån på mixplatserna vid scenerna och för en dialog med tekniker så att de inte spelar starkare än nödvändigt. Ljudnivån anpassas efter publikantalet.
Ring 021-39 01 15 om du har klagomål på höga ljudnivåer. Samtliga ärenden som inkommer under festivalen rapporteras till Miljöförvaltningen.
Stöldförebyggande
Då större evenemang lockar ”professionella” och kriminella fingerfärdiga ficktjuvar rekommenderar vi att du håller ett extra öga på handväskan och plånboken. Läs mer om hur du kan skydda dig!
Vilka allmänna säkerhetsråd finns?
Tips för en lyckad festival
- Tveka inte att fråga personalen på området – de är där för din säkerhet.
- Håll vätskebalansen genom att dricka vatten regelbundet.
- Håll uppsikt över din drink så inga droger stoppas i glaset.
- Var uppmärksam på ficktjuvar, de samarbetar ofta i grupp.
- Ha inte värdesaker i väskor du inte har uppsikt över. Ha inte plånbok/pengar i bakfickan.
- Märk dina väskor och andra ägodelar med namn och kontaktuppgifter.
- Håll ihop och välj att gå där andra går. Gå inte ensam.
- Besök Röda Korsets stuga vid skador.
- Ring 112 vid allvarlig skada eller om du ser att någon blir angripen.
- Använd Trygghetsnumret 021-39 39 00 när du känner dig otrygg eller det uppstår en orolig situation. Läs mer om Trygghetsnumret under informationspunkten Säkerhet på festivalen
… och tänk på att
- Ibland är det bättre att lämna en hotfull situation än att försöka prata sig ur den.
- Det är aldrig ditt fel om någon behandlar dig illa.
- Tveka aldrig att be om hjälp, från besökare eller personal.
- Ta hand om varandra.
Vårt trygghetsarbete – Allas fest, din trygghet
Ja, på bådas villkor! Västerås Cityfestival satsar mer än någonsin för att öka tryggheten och motverka ofredanden under festivalen.
Nu genomförs den största trygghetssatsningen någonsin för ett evenemang i Västerås. Tillsammans med Länsstyrelsen Västmanland och Västerås stad vill Västerås Cityfestival att alla festivalbesökare ska uppleva trygghet, våga agera och känna stöd från oss som arrangör.
Med mer personal på plats i festivalområdet, ett trygghetsnummer att ringa om du upplever en situation som otrygg eller obehaglig samt information och personer att prata med om samtycke och trygghet är vår målsättning att du som festivalbesökare ska känna dig trygg i alla situationer. Ha kul och ta hand om varandra!
Trygghetsnummer: 021-39 39 00
Öppettiderna för numret är 12.00 – 02.00 alla festivaldagar.
OBS! Detta nummer ersätter inte 112, som du alltid ringer vid pågående brott eller livshotande händelse.
Som ett led i arbetet har en film av och med elever från Carlforsska gymnasiet spelats in. Med filmen vill vi uppmärksamma trygghetsnumret 021-39 39 00, numret du kan ringa festivalens alla dagar (kl. 12-02) om du känner dig otrygg. Ha kul och ta hand om varandra!
Förbjudna föremål på Fiskartorget
För att få tillträde till Mimerscenen/festivalområdet på Fiskartorget genomförs visitering av personer och väskor.
Det här får du inte ta med dig in:
- Alkohol
- Öppnade flaskor/dryck. (Oöppnad dryck eller tom PET-flaska får du ta med dig in)
- Paraplyer
- Flaggor
- Selfiesticks
- Smällare/pyroteknik
- Sprayflaskor/färgspray
- Professionell bild- och videoutrustning
- Husdjur
- Stolar, pallar
- Cyklar, skateboards, inlines
- Otillåtna produkter enligt lag exempelvis vapen, knivar och droger
- Kläder eller skyltar med budskap som kan uppfattas som stötande
- Maskeringsförbud råder
Påträffas du på området med någon av ovan föremål kan föremålet komma att beslagtas och/eller innehavaren avvisas.
Vid bråk, plankning, innehav av otillåtna föremål, olämpligt uppträdande, framkallande av fara, påverkan av alkohol eller andra droger kan biljettinnehavaren nekas inträde eller avlägsnas från området. Denna bedömning gör säkerhetspersonalen och kan inte överklagas. Ingen ersättning utgår.
HITTA HIT
Var ligger festivalområdet?
Västerås Cityfestival täcker stora delar av Västerås city. Tillsammans med alla butiker, restauranger och besökare på området skapas en fantastisk sommarkänsla full av liv. Runt om i city finns olika scener och områden där du kan uppleva stämningen med liveframträdanden och aktiviteter. Se vår festivalkarta för mer information.
Hur tar jag mig med buss till festivalområdet?
Från onsdag 29 juni fram till morgon söndag 3 juli är Vasagatan avstängd för lokal busstrafik. Bussarna stannar vid Västerås Bussterminal som ligger i anslutning till Centralstationen.
Väljer du att resa till Västerås med buss finns det olika alternativ beroende på varifrån du reser.
Festivalbuss med Axelssons Turisttrafik: Avgångar Avesta – Fagersta – Virsbo – Ramnäs – Surahammar och Eskilstuna. Tider och priser hittar du här.
VL: Med VL kan du resa inom Västmanland. För linjer och avgångar se www.vl.se eller 0771-22 40 00.
Trafik i Mälardalen: TiM-samverkan omfattar all buss-, tunnelbane- och pendeltågstrafik inom Mälardalen.För linjer och avgångar se www.tim.se eller 0771-846 846.
Swebus: Swebus har flera avgångar till och från Västerås ut i landet. För avgångar och priser se www.swebus.se eller 0771-218 218.
Kan jag ta cykeln till festivalen?
Vi rekommenderar dig att ta cykeln till festivalen! Dels för att det är miljövänligt men också för att det är ett smidigare transportmedel än bil under festivaldagarna.
Vissa cykelställ i city kan vara blockerade. Vi hänvisar då till andra befintliga cykelställ på området. Tillgängliga cykelställ i city är bland annat:
- Västerås Centralstation
- Utanför Parkeringshuset Igor
- Korsningen Stora gatan/Slottsgatan
- Växhuset
- Utanför Hemköp, Källgatan
Kan jag ta bilen till festivalen?
Flera av gatorna inom området kommer under festivalen vara avstängda, 29 juni till och med 3 juli, därför kan det vara svårt att parkera längs med gator och torg. Vi rekommenderar dig därför att cykla, gå eller åka kollektivt.
Kommer du med bil är det enklaste sättet att följa E18 till Västerås. Från E18 tar du dig till centrala Västerås via Emausmotet. Vi rekommenderar dig då att parkera i parkeringshusen i Punkt eller Igor, vid Västerås Centralstation eller vid Västerås stads parkeringshus. Du hittar parkeringskarta för Västerås här.
Kan jag ta tåg till festivalen?
Åker du långväga ifrån rekommenderar vi att du tar tåget fram och tillbaka till Västerås istället för bil.
Se www.sj.se för aktuella avgångar samt Tåg i Bergslagen www.tagibergslagen.se.
Från Västerås Centralstation är det ca 2 minuters promenad till festivalområdet.
Påverkar festivalen trafiken in till city?
Från och med måndag vecka 26 (festivalveckan) byggs Västerås Cityfestival upp runtom om i city. Detta kan medföra svårigheter att ta sig in i city. Se festivalkarta för avstängda gator i city under denna period. Från och med måndagen efter festivalen ska alla gator i Västerås city vara öppnade igen.
Vid störande blockeringar och hinder som kan utgöra fara, kontakta trygghetscentralen 021-39 39 00.
FÖRSÄLJARE
Får jag sälja saker på området?
Alla som säljer eller finns på området har ansökt och har blivit beviljade att sälja. Man måste ha en anvisad plats och betalt avgiften för den. Läs mer kring ansökning och försäljning på Västerås Cityfestival här >>
Skatteverkets regler för mat- och marknadsförsäljare
Vid marknader och festivaler har Skatteverket möjlighet att göra följande oannonserade besök.
Tillsynsbesök
Skatteverket ska utöva tillsyn över att de näringsidkare som ska ha kassaregister har sådant och att de kassaregister som används uppfyller föreskrivna krav. I samband med tillsynsbesöket har Skatteverket rätt att begära tillträde till verksamhetslokaler där verksamheten bedrivs. Den som är skyldig eller kan antas vara skyldig att använda kassaregister ska tillhandahålla de handlingar och lämna de upplysningar som behövs för tillsynen.
Kontrollbesök
För att kontrollera att den som ska använda kassaregister uppfyller sina skyldigheter, har Skatteverket rätt att besluta om kontrollbesök. Kontrollbesöken kan utföras genom:
- Kundräkning
- Kontrollköp
- Kvittokontroll
- Kassainventering
När Skatteverket vidtar kontrollåtgärder är den kontrollerade näringsidkaren skyldig att tillhandahålla kontrollremsa, uppgifter från journalminne eller tömningskvitto för kontroll av hur försäljningarna har registrerats i kassaregistret.
Kontrollbesök personalliggare
Den som bedriver restaurang- frisör eller tvätteriverksamhet ska föra en personalliggare.
Skatteverket får besluta om kontrollbesök för att kontrollera att den som är eller kan antas vara skyldig att föra personalliggare fullgör sina eventuella skyldigheter. Verket får vid ett sådant besök begära att en person som utför eller kan antas utföra arbetsuppgifter i verksamheten styrker sin identitet. Uppgifterna får stämmas av mot personalliggaren.
PRESS & MEDIA
Får jag fota på festivalområdet?
Filmutrustning och systemkameror med objektiv är inte tillåtna på Fiskartorget.
Är du professionell fotograf eller journalist och vill ta bilder eller filma från fotodiket vid Mimerscenen behöver du ett presspass. Skicka in förfrågan om presspass till Ann-Sophie Sund, ann-sophie.sund@vasteras.se
Finns det presspass?
Kontakta gärna oss om du behöver hjälp i ditt redaktionella arbete för festivalen. Vi kan förse dig med bilder, fakta, tips och pressackrediteringar.
ACKREDITERING
Kontakta pressansvarige Ann-Sophie Sund, ann-sophie.sund@vasteras.se
Finns festivalen på sociala medier?
Västerås Cityfestival hittar du på Facebook och Instagram. Läs om och se bilder på förberedelserna inför festivalen och under!
Följ oss
Facebook: @vasterascityfestival
Instagram: @vasterascityfestival
Dela gärna dina upplevelser inför och under festivalen
Använd vår hashtag #cityfestivalen
Tagga platsen Västerås Cityfestival