Programbild för Fredag 1 juli

Mimerscenen

Mimerscenen är Västerås Cityfestivals största scen. Den ligger på Fiskartorget och är entrébelagd.

Hitta hit (Google Maps)

Vy bild över Fiskartorget 2019. Foto: Pressbild

18:55 - 19:05 Vardagshjälten

19:05 - 20:15 Thomas Stenström

20:40 - 21:40 Estraden

22:00 - 23:00 Hov1

Musikbandet Hov1, Axel, Dante och Noel sitter ner och Ludwig står bakom.

23:30 - 01:00 Nause

Gator & Torg

Hela Västerås city lever upp under festivalen och runt om på gator & torg finner du marknadsstånd, festivalmat, lokala torghandlare och butiker!

Hitta hit (Google Maps)

Vy bild över gator & torg 2019. Foto: Pressbild

12:00 - 01:00 Tivoli

Nu blir det åka av! Axels Tivoli finns på plats i Stadsparken och på Aseatorget med många åk- och upplevelseattraktioner och ett antal lyckohjul.

Aseatorget

Stadsparken

12:00 - 01:00 Marknadsstånd

Återigen fylls Västerås gator med massvis av kläder, väskor och mycket, mycket mer. Ta din tid och strosa runt bland marknadsstånden i solskenet innan det är dags för festivalens underhållning. Se festivalkarta för mer info om platser.

12:00 - 02:00 Taco Bar

Taco Bar i Västerås utökar sin uteservering under festivaldagarna.

18:00 - 01:00 Fiskartorgets festivaltält (18 år)

På Fiskartorget finns ett stort partytält som rymmer över 3000 personer med över 700 sittplatser.

Med placering framför Mimerscenen är detta platsen för dig som vill lyssna på musik, njuta av en öl, alkoholfritt alternativ eller ett glas rött och äta en god bit grillad mat. Här finns alternativen för alla, njut i solen eller i partytältet om du söker skugga.

Brasserie Stadsparken

Brasserie Stadsparken är en folklig kvarterskrog mitt i Västerås city, härligt belägen invid Svartån och med Stadsparkens grönska inpå knutarna. Entrébelagd efter kl. 17:00.

Hitta hit (Google Maps)

Brasseri Stadsparken. Foto: Pressbild

17:30 - 21:30 Trubadur Henke Berg

22:00 - 22:45 Dotter

Artistnamnet Dotter är symboliskt ”dotter till Moder Jord”, och hon valde det eftersom hon har ett starkt engagemang för natur, djurrätt och miljöfrågor. Hennes musik handlar också ofta om ämnen relaterade till personlig utveckling och andlighet och hon är även bland annat influerad av Jefferson Airplane, Joni Mitchell, First Aid Kit, Florence and the Machine, Lorde och Mø.

HemsidaHemsida

23:15 - 00:15 Rydell & Quick

Rydell & Quicks specialitet är att leverera en unik show med ett personligt engagemang för såväl kund som publik. Det unika med Rydell & Quick är Malins saxofon och Christers sätt att underhålla publiken. Lägg därtill dubbla trummisar samt ljud, ljus och dekor av absolut högsta klass och du har en av Sveriges mest efterfrågade shower.

HemsidaHemsida

@LIVE SCENEN

Alive-scenen är ett musikprojekt som drivs av studieförbunden i Västmanland. Syftet är att visa upp folkbildningens betydelse för det lokala musik- och kulturlivet. I år drivs scenen i samverkan mellan ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Sensus.

Hitta hit (Google Maps)

@live Västerås Cityfestival 2019. Foto: Pressbild

17:45 - 18:15 UNKNOWN

Västeråsbandet Unknown växte fram under 2010 och är några av de få som helt dedikerat sig till att skapa mystik genom sitt mörka sound.Bandet har sina rötter ur 90-talets grunge men experimenterar även med genrer som post-rock och nu-metal.Idag består bandet av tre sångare med sina huvudinstrument bas, trummor och gitarr.Unknown släppte sitt första album ”NightCape” år 2018 men den togs senare ner för en remastering. År 2020 släpptes deras andra album ”..Ocular..” .Bandets sound beskrivs av många som bräcklig med undertoner av mycket känslor och aggression vilket stärker deras kraftiga budskap.

Unknown:Filip Törngren, Gitarr & sångGustav Törngren, trummor & sång
Oscar Törngren, bas & sång

SpotifyInstagram

18:30 - 19:00 ROSE

Om du gillar du svängig rock från tidigt 70-tal måste du kolla in ROSE! Ett ”Americana-projekt” som startade våren -19, bytte spår i takt med medlemmarnas tillkomst och bortfall. Idag tre år senare har vi hittat rätt i vårt skapande, där vi lägger stor vikt på dynamik och groove i vår Rock’n’roll. Tidigt sa vi att influenserna kan hittas i och hos band som peakade 68-74, men naturligtvis så finns alltid samtiden lite närvarande.

 

Spotify

19:15 - 19:45 Digsys

Vi är ett band med stor inspiration av 80-90-talets musik.

Vi har med sin ljuva stämma Albin som sångare, Linus med härliga toner från gitarren, underbar taktkänsla hos trummisen Liam, djupa basgångar från Carl på basen och sist men inte minst har vi Samuel med sin magiska andra stämman både på gitarr och sång men också piano gör bandet komplett. Musiken har knutit oss samman både när vi spelar men också när instrumenten inte ens är med. Vi är mestadels från Arboga i grunden men med trummisen Liam nyinflyttad från Motala och gitarristen Samuel som kommer med tåget från Västerås är vi samlade i en replokal.

SpotifyInstagram

20:00 - 20:15 HARMONICA HAWK (Håkan Ehn)

Harmonica Hawk eller Håkan Ehn som han egentligen heter kommer att spela en soloakt med svängig och rykande blues, boogie & rock’n’roll på munspel och sång. Håkan har 21 miljoner views och 41.000 följare på sin youtube-kanal för munspel, så ta på dig munspelskepsen och kom till Alivescenen för en munspelsupplevelse i världsklass!

YouTube

20:30 - 21:00 TMO (The Mårtén Orchestra)

Västeråsbandet och Powertrion TMO (The Mårtén Orchestra) består av bröderna Valter, Erik och Uno Mårtén. Sättningen är gitarr, bas, trummor och sång. Den egenskrivna musiken är bred med progressiva inslag med grunden i pop och rock. Ibland bjuder dom även upp gästande musiker på scen.
Facebook

21:15 - 21:45 BLOOD AND BLACK LACE

Med drag från rockmusikens hela spektrum samt konst-och-filmmusik erbjuder Blood and Black Lace en mörk och kompromisslös musikalisk gryta, med atmosfär och dynamik i huvudfokus.

Linktree (samtliga länkar)SpotifyInstagram

22:00 - 22:30 COMMINOR

Comminor bildades år 2010 i Västerås och har bland annat beskrivits som skatepunk, punkrock, punk, neopunk, hardcore, emo, poppunk, rock och indierock.

Bandets två senaste skivor Let’s Call It ART (2016) och Answering Machine For Broken Dreams (2020) släpptes på Comedia records och finns länkade nedan:

Spotify: https://sptfy.com/8aMR

 

Comminor är:

Erik Liljeqvist, trummor
Simon Iversen, bas
Johanna Berndtsson, sång
Mathias Berndtsson, sång & gitarr
Victor Holm, sång & gitarr

 

SpotifyInstagram

We Run 021

Kom och visa upp dina skills i streetdans, sång/rap eller basket på festivalens streetscen We Run 021! Battles och talangjakter varvas med sköna beats, dj:s och liveuppträdanden. Gratis och öppet för alla!

Hitta hit (Google Maps)

Västerå Cityfestival We Run 021. Foto: Pressbild

14:00 - Streetbasket - Open court

Upplev och delta i streetbasket. Du får chans att spela och prova-på basket.  Aktiviteten sker på gatan.

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Arrangör: Aros Basket

Facebook event

15:00 - Streetbasket 2 vs 2 mix åldrar

Upplev och delta i streetbasket. Du får chans att spela basket 2 vs 2 mixade åldrar. Aktiviteten sker på gatan.

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Arrangör: Aros Basket

Facebook event

16:00 - 18:30 Skateboard - häng, streethinder och tävlingar

Skateskola och skatehäng med hinder och tävlingar. Du har chans att lära dig stå på skateboard, longboard och prova dina konster. Aktiviteten sker på gatan.

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Arrangör: Galolo Skate

Facebook event

18:00 - 19:00 Open dance floor och anmälan till danstävlingar

Öppet dansgolv där du har chansen att dansa fritt, visa dina konster och anmäla dig till Västerås häftigaste All-style danstävling (0-14 år).  Anmälan sker på plats. Aktiviteten sker på dansytan.

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Arrangör: Magic moments & Improve your groove

Facebook event

19:00 - Västerås häftigaste - Dance battle (0-14 år)

Västerås häftigaste dance battle (0-14 år). Är du dansare och vill tävla i solo dans? Här möter vi morgondagens dansstjärnor som gör upp i battles. Alla stilar är välkomna! Aktiviteten sker på dansytan.

Aktiviteten sker på dansytan.

Anmälan sker på plats mellan kl.18-19

Tävlingarna börjar kl.19

Kategorier:

  • Seven to smoke (all-style)
  •  1 vs 1 (all-style)

 

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Arrangör: Magic moments & Improve your groove

Facebook event

Sensus Sweden

Scenen Sensus Sweden på Västerås Cityfestival presenterar några av de mest intressanta akterna som samarbetar med Sensus i hela landet. Scenen bjuder på en stor genrebredd med band och akter från norr till söder. Besök vår scen någon av dagarna för en otrolig upplevelse oavsett musikstil!

Hitta hit (Google Maps)

Sensus Sweden Västerås Cityfestival 2019. Foto: Pressbild

16:30 - 17:00 Viktor Nordström

23 okt – 2020 släppte Viktor Nordström ”Ett Brustet Hjärta” som satte fart på det hela. Sen dess har Viktor gjort allt för att nå nya lyssnare. Med relaterbara texter tar sig Viktor an musikbranschen och skapar minnen, relationer o nya möten. Utgångspunkten Katrineholm gör honom till en av få lokala akter inom genren svensk-pop. Influerad från hela världen med det musikaliska i framkant så formas det stora pop-soundet hos Viktor. Körer och stråk partier mixat med välproducerade trummor skapas tillsammans med Kenny Lundström @kaptenstudios.

SpotifyHemsida

17:30 - 18:00 Those Without

Fans till moderna poppunklegender som Neck Deep och WSTR kommer att ha svårt att sitta still från och med samma sekund som den svenska kvintetten Those Without börjar att ljuda ur högtalarna. Genom en blandning av det distinkta och moderna poppunksoundet och de riviga elementen från punkrocken så suddar bandet ut alla linjer för vad genretillhörighet egentligen innebär. Du kommer att få leta med ljus och lykta efter ett undergroundband med större framtid än Those Without” – Alternative Press Those Without är tillbaka med sitt debutalbum ”Bittersweet” där de på ett tydligt och lekfullt sätt bevisar att modern poppunk kan vara både kul, energisk och underhållande!

Spotify

18:30 - 19:00 Namelle

Namelle har med hennes kaxiga elektroniska pop gjort hundratals gigs och varit i många olika länder för att både skriva, spela in och uppträda. Hennes låtar biter sig fast och hennes unika röst fångar lyssnarens uppmärksamhet. 2018 var hon med i ”INES Talent”, blev signad av Loudkult och släppte sin debut EP 2021.Våren 2022 var hon i LA och gjorde klart hennes andra EP som kommer släppas detta år.

19:30 - 20:00 Selånger Kommun

Selånger Kommun är en känsloambitiös poporkester med rötter i punk, indiemusik och folköl/pizzasmoothies. De spelar och sjunger om hur saker är, hade kunnat vara, och hur de, tyvärr, förmodligen kommer bli.

Spotify

20:30 - 21:00 Coral the Color

Coral the Color är ett indiepopband som skriver tät och energirik musik med ett sound som drivs av gitarrer med delar inspirerade såväl från brittpop som den svenska 10-talspoppen. I kombination med Tobias sårbara röst förmedlar de känslor som desperation, ängslighet och beundran, i ständig jakt på den perfekt känslomässigt breda live-showen.

21:30 - 22:00 ARSADI

Från att fantasifullt ha blandat in de organiska elementen och svänget från funk, jazz och blues i sina tidiga musiksläpp strävar ARSADI numera åt ett mer modernt och synthaktigt håll som för tankarna till många av de indieband som Sverige stoltserar med på sin pophimmel, såsom kent och Deportees med flera. Även om de tidiga influenserna inte hörs lika tydligt längre har ARSADI inte gjort sig av med svänget och de allsångsvänliga refrängerna som tränger igenom dagens storslagna och mognare sound. All tidigare utgiven musik har förekommit både svensk och utländsk press där den fått många positiva recensioner, varit föremål för diverse intervjuer, fått fina spellisteplaceringar och framförts live i bland annat P4 Värmland, Uppland och Sörmland. Samtliga singlar har även hamnat etta på de regionala topplistorna.

SpotifyHemsida

Västerås Pride

Ett Västerås för alla! Västerås Pride är en ideell förening som arbetar för allas lika rättigheter. Genom Västerås Pride-festival skapar vi ett tryggt forum där hbtq-frågor hamnar i fokus.

Vi samlar politiska partier, organisationer och verksamheter under tre dagar för att uppmärksamma och diskutera hbtq-frågor, med möjlighet att fokusera på situationen i Västerås. Vi erbjuder föreläsningar, workshops, utställningar och intressanta samtal, och blandar ut det med musik och uppträdanden där emellan.

Hitta hit (Google Maps)

Västerås Prideflagga 2019. Foto: Pressbild

12:00 - 18:00 Regnbågsparken

I Regnbågsparken kan du träffa representanter från Västerås Pride och andra utställare, vilka består av föreningar, arbetsgivare, fackförbund och politiska partier – ställ dina frågor och berätta vad du tycker om deras sätt att arbeta med HBTQ+frågor! På scenen blir det olika uppträdanden och samtal. Du kan köpa Prideflaggor, profilprodukter och fika, samt pyssla, hämta gratis informationsmaterial, hänga med likasinnade och mycket mer!

Hemsida

14:30 - 15:00 Friskis & Svettis

Kom och dansa med oss i Regnbågsparken! Känn rytmen, släpp loss och låt kroppen gå. Vi blandar uttryck och dansstilar i lekfull mix med mycket rörelseglädje. Du behöver inte ha dansvana – det är bara din lust till rörelse som räknas.

Hemsida

15:05 - 15:10 Soul of East

I Regnbågsparken blir det slöjdans i klassisk orientale-stil, med Kerstin Lionell / Kerstins Dans.

Hemsida

15:40 - 15:45 Perfect Strangers

I Regnbågsparken blir det dans med Isis Wings – dark fusion, med Kerstin Lionell / Kerstins Dans.

Hemsida

17:15 - 17:55 YARLIE

Sveriges största crybaby som skapar gråtdans-pop om hjärtekross, fullständighet och dans i midnattssol. Hjärtekross inlindat i analoga synthar, bultande 808;or och YARLIE’s karaktäristiska röst.

Som independent artist och entreprenör, likväl som ohämmad kroppsaktivist och feminist, har hon plöjt väg för sig själv och sin rosa, glittrande värld under hennes debut 2021. En debut som blev uppmärksammad ända från Norrbotten till Abu Dhabi.

Med placeringar på exempelvis Spotify’s ”GRL PWR” och Apple Music’s ”Made In Sweden”. Omnämnd i både Aftonbladet, DN och ETC. Radio rotation i Östafrika och en nominering till Best
Pop Act i ISR Awards.

Med det sagt är det ingen överdrift att YARLIE har gjort ett intryck som heter duga, och att hon nu är redo att ta 2022 med storm!

Hemsida

18:00 - 01:00 Hotellhäng för kvinnor som gillar kvinnor

Hotellhänget är ett nätverk för oss kvinnor som gillar andra kvinnor. Tanken är att det ska vara lätt för oss att umgås men framförallt trevligt och en chans att lära känna nytt gott folk.

Plats: Lobbybaren, Hotel Plaza

HemsidaHotellhänget Västerås FB-grupp

OASEN

En scen, två platser. Vid Västerås Stadsbibliotek hittar du Oasen, en kreativ plats för barn och vuxna. Här kan du under festivalen prova på och uppleva olika aktiviteter. Ta sen tåget vidare till Karlsgatan 2 för att uppleva ännu mer av Oasens festivalprogram.

Hitta hit (Google Maps)

Tåg som åker genom Åasen 2019. Foto: Pressbild

10:30 - 11:30 Gör din egen pin (Karlsgatan 2)

Tillverka din egen pin med historiska motiv

Hemsida

11:00 - 17:00 Barnens botaniska / Västerås stadsbibliotek

Välkomna till Västerås stadsbibliotek och botaniska trädgården!

Här kan du testa på att måla, bygga och gå på insektssafari i barnens botaniska, kolla in kulturbanken och lyssna på musik från balkongen.

Du kan också pyssla med Svenska Kyrkan och på Lördagen kan du träffa Västeråsortens biodlarförening.

Våra öppettider i botaniska trädgården under festivalen är Torsdag – Fredag kl: 11-17 och Lördag kl: 11-14.

Kom och upptäck biblioteket!

11:00 - 11:45 Stadsvandring om Sveriges och Västmanlands hbtq+historia

Följ med på en gratis stadsvandring tillsammans med feriearbetande ungdomar från Västmanlands museum. Ni kommer att få besöka
några platser där det berättas lite om Västmanlands hbtq+historia,med anledning av Västerås Pride. Drop-in.

Samling på entrétorget inne på Karlsgatan 2.

 

Hemsida

12:00 - 15:00 Historiska lekar (Karlsgatan 2)

Visste du  att barn har gått på styltor redan på 1600 talet, eller att rulla tunnband var en populär lek för hundra år sedan ?

Kom till våran aktivitetsyta med historiska lekar.

Hemsida

12:00 - 12:30 Gatuartisternas familjeshow (Karlsgatan 2)

Gatuartisterna bjuder på en medryckande familjeshow.

Hemsida

12:00 - 15:30 Kulturtåget Karlsgatan 2 - Stadsbiblioteket

Ta kulturtåget mellan Karlsgatan 2 och Stadsbiblioteket. Turer går varje halvtimme från Karlsgatan resp. Stadsbiblioteket. Med start  kl. 12.00 från Karlsgatan 2

12:00 - 16:00 Festivallabb! (Karlsgatan 2)

Festivallabb! 
Förpassa dig till Västerås konstmuseum och Konstlabbet under Cityfestivalen. På gatan utanför entrén skapar vi jättelång gemensam målning och i konstlabbet kan du göra egendesignade festivalpass av många spännande material!  

 

I utställningarna finns mycket att se och undersöka på egen hand. Till din hjälp finns foldern Konstäventyret för våra yngsta besökare och Nyfiken tillsammans till alla åldrar. Du kan också i utställningarnas medskapande delar ta reda på mer om vad konst är. 

Hemsida

12:00 - 16:00 Karlsgatan 2

Västmanlands läns museum
Här finns utställningar om Västmanlands historia från forntid till millennieskifte. Kanske vill du se en
järnåldersbåt på nära håll, prova kläder och spel från olika tider eller sjunga i folkparken? Kom och
upplev en spännande plats där både barn och vuxna kan utforska Västmanlands historia på ett lekfullt
och interaktivt sätt.

Hemsida

12:30 - 13:30 Luffarslöjd (Karlsgatan 2)

Luffarslöjd har fått sitt namn från den tid då många så kallade luffare vandrade runt och sålde föremål som de själva tillverkat med hjälp av några enkla tänger och järntråd

Hemsida

13:30 - 14:30 Arkeologiskola (Karlsgatan 2)

I länsmuseets utställning om forntiden finns det många väldigt gamla saker. De flesta har grävts fram av arkeologer. Men hur går det egentligen till att gräva upp saker ur marken?
Vi har skapat en egen arkeologisk utgrävningsplats på Karlsgatan.
Kom till oss så provar vi tillsammans att vara arkeologer för en stund!

Hemsida

14:00 - 14:45 Stadsvandring om Sveriges och Västmanlands hbtq+historia

Följ med på en gratis stadsvandring tillsammans med feriearbetande ungdomar från Västmanlands museum. Ni kommer att få besöka några platser där det berättas lite om Västmanlands hbtq+historia,
med anledning av Västerås Pride. Drop-in.

Samling på entrétorget inne på Karlsgatan 2.

15:00 - 16:00 Instrumentverkstad (Karlsgatan 2)

Bygg ditt eget instrument av återvinningsmaterial

Låt kreativiteten flöda!

NOM Festivaltält

16:00 - 01:00 Governor Andy & SKA BOGGIE

Jazzfestival Mosaic

15:00 - 16:00 Jazz på Vinden

Jazz på vindens festivalupplaga serverar varierade smakbitar ur jazzens ”godispåse”! Vi har under många år spelat på de flesta scener i Västmanland med omnejd!

Jan Eriksson, gitarr och sång,
Jan Gustafsson, keyboard och sång,
Bengt Nilsson, tenorsax, klarinett och sång,
Björn Leander, bas,
Peter Stenson, trummor

Hemsida

18:00 - 19:00 Hannes Junestav Quartet

Hannes Junestav Quartet hämtar stilistisk inspiration från jazzens 60-talsperiod, och bjuder på energirik och dynamisk musik. Bandets aktuella repertoar bygger till stor del på egna versioner av klassiska jazzlåtar som är kraftigt bearbetade av Junestav, vilket ger ett helt nytt perspektiv på dessa välkända melodier. Detta låtmaterial släpptes nyligen på skiva med titeln ’Reassembled’, i april 2022.

Hannes Junestav – trombon
Nina Sand – piano
Olle Lannér Risenfors – kontrabas
Jonas Bäckman – trummor

Hemsida

19:30 - 20:30 Stella Gustin Kvartett

Stella Gustin är en up-and-coming sångerska på den svenska jazzscenen. Stella har en unik scennärvaro och utstrålning som hon kombinerar med en musikalisk säkerhet.
Med en passion för sväng och historieberättande tar hon sig an jazzstandards på ett modernt och personligt sätt i nya arrangemang. Konserten till ära har Stella samlat ihop sina spelkamrater från Västerås.

Stella Gustin, sång
Gustav Alm, gitarr
Björn Leander, Kontrabas
David Forss-Norberg, trummor

Hemsida

21:00 - 22:00 Jonas Wall - Beatstrumentals

Hip-hop, jazz,  soul & funk.

Under sina 30 år som frilansmusiker har Jonas spelat och turnerat med en variation av artister, så som Brian Wilson, The Jazz Crusaders, Marillion, m.fl. Jonas är också medlem i Nils Landgred Funk Unit samt Jazz-funkbandet Mezzoforte.

Jonas Wall – saxofoner
Robert Mehmet Sinan Ikiz – trummor

 

HemsidaSpotify
CHANGE LANGUAGE