Program Västerås Cityfestival torsdag 27 juni

MIMERSCENEN

Fiskartorget är området där de stora akterna spelar och där festivalens största scen, Mimerscenen, samt festivalens största festivaltält med servering av mat och dryck finns.


18:45 - 19:30 Newkid

Newkid Västerås Cityfestival

20:00 - 21:00 Stor

Stor Västerås Cityfestival 2019

21:30 - 22:30 Molly Sandén

Molly Sandén Västerås Cityfestival 2019

23:00 - 00:00 Fricky

Fricky Västerås Cityfestival 2019

GATOR & TORG

Hela Västerås city lever upp under festivalen och runt om på gator & torg finner du marknadsstånd, festivalmat, lokala torghandlare och butiker!


12:00 - 19:00 Lokala handlare

När Västerås Cityfestival äntrar city hänger våra lokala handlare med och flyttar ut på Köpmangatan.

De lokala torghandlare, som du annars hittar på Stora Torget, gör plats för festivalen men finns självklart kvar, nära till hands. Under festivaldagarna finner du dem på Bondtorget.

12:00 - 01:00 Marknadsstånd

Återigen fylls Västerås gator med massvis av kläder, väskor och mycket, mycket mer. Ta din tid och strosa runt bland marknadsstånden i solskenet innan det är dags för festivalens underhållning. Se festivalkarta för mer info om platser.

12:00 - 01:00 Tivoli

Nu blir det åka av! Axels Tivoli finns på plats i Stadsparken och på Aseatorget med många åk- och upplevelseattraktioner och ett antal lyckohjul.

Aseatorget

Stadsparken

12:00 - 01:00 Mattorget

Det är viktigt att fylla på med energi innan, under och efter en heldag på festivalen!

På Stora Torget (Stora Mattorget) samlas de flesta matknallarna i en matby där du som besökare kan hitta allt ifrån svensk husmanskost till latinamerikansk street food.

18:00 - 01:00 Fiskartorgets Festivaltält (18 år)

På Fiskartorget finns ett stort partytält som rymmer över 3000 personer med över 700 sittplatser.

Med placering framför Mimerscenen är detta platsen för dig som vill lyssna på musik, njuta av en öl, alkoholfritt alternativ eller ett glas rött och äta en god bit grillad mat. Här finns alternativen för alla, njut i solen eller i partytältet om du söker skugga.

SMAKA & SE

Västerås Cityfestival presenterar nyheten Smaka & Se-tältet på Stora Torget.

För regin står Björn Carlsson och Västerås Officersmäss, inriktningen är mat och musik med fokus på en mogen publik. Maten som serveras kommer vara närodlad och det kommer även serveras matsvinnsluncher där maten till 100 % består av matsvinn som annars skulle kastas.

Hemsida
Facebook
Instagram

12:00 - 14:00 Matsvinnslunch

Välkommen att äta lunch bestående av 100% matsvinn.

Över 500 000 ton mat slängs årligen i producentled. Det är förstås vansinne och under festivalen kommer vi att servera en välsmakande lunch som till 100% består av sånt som annars skulle slängas. Ät gott samtidigt som du bidrar till en positiv miljöpåverkan.

14:00 - 15:00 Västeråsrevyn tar tempen

Västeråsrevyn gjorde succé i år när de spelade Kompanikvällar på Mässen ute på Västerås Officersmäss.

Förutom publikens gillande så har ett av numren gått till semifinal i Revy-SM, som avgörs i augusti. Nu tar ensemblen tempen på det aktuella världsläget. I världen, Mälardalen och framför allt i Västerås.

OBS! hög igenkänningsfaktor, skratt utlovas!

I samband med uppträdandet på Cityfestivalen släpps biljetterna till nästa års Kompanikvällar på Mässen.

15:00 - 16:00 Allsång med Leif Åhman och vänner

Leif Åhman och vänner bjuder in till Allsång på Stora Torget.
Leif blev känd för hela Sverige när han som 6 åring medverkande med hela familjen I Hylands hörna 1967 och framförde hitlåten: Ge mig 4 minuter och 20 Ampere.
Leif har bla medverkat vid stadens Nationaldagsfirande på Djäkneberget och gör varje år ett oräkneligt antal spelningar. Med på scen finns Västerås musikerna Mats B Olsson och Peter Foppa Forsberg mfl. Dessutom medverkar ett antal gästartister under festivalens 3 dagar.

Kom och sjung med!

19:00 - 21:00 En hyllning till Ted Gärdestad (18 år)

Odödliga låtar av Ted Gärdestad & Kenneth Gärdestad!

Under Ted Gärdestads comeback (1991-96) var det kompbandet Rock ’n’ Roll Machine som åkte landet runt med Ted och hans låtskatt. Nu är de tillbaka för att hylla en av våra absolut största kompositörer under ledning av Tomas ”Kylis” Kyhlström. Bandet består av hela tretton personer och denna spelning är något ni verkligen inte vill missa!

Förköp biljett
Entré:
100 kr
Golden ticket: 250 kr
Golden ticket inkl. VIP-mingel innan konserten samt sittplats närmast scen.

22:00 - 24:00 Thursday Night Live (18 år)

@LIVE SCENEN

Alive-scenen är ett musikprojekt som drivs av studieförbunden i Västmanland.

Syftet är att visa upp folkbildningens betydelse för det lokala musik- och kulturlivet. I år drivs scenen i samverkan mellan ABF, Bilda, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan och Sensus.

@live Västerås Cityfestival 2019

18:00 - 18:30 Glädjekören

Glädjekören är utlandsgrupp med medlemmer som kommer från Syrien och Irak samt några svenskfödda. Körens mål är att bygga upp en kör som bevarar den österländska musiken inom kyrk- och folkmusik som idag är starkt hotad.

De sjunger på olika språk, men främjar det egna lokala språket i första hand (arabiska, syrianska och armeniska) och där igenom försöker de att möjliggöra för andra att ta del utav deras anrika musik, kulturtradition och arv. Att sjunga på svenska är ett viktigt mål för kören då dom lär sig språket på ett roligt och lätt sätt.

Glädjekören bildades 2015 av några medlemmar i Västerås. Körverksamheten utvidgades snabbt till att omfatta medlemmar även från Eskilstuna och Stockholm.

Facebook
Instagram
YouTube

18:45 - 19:15 Välbehagsorkestern

Attityden, viljan och ambitionen är bandets signum. Det låter mycket. Och det låter som inget annat. Ett fem man starkt band med rockrötterna i den poppiga delen av punken.

Med två EPs, ett par singlar och några outgivna hits i bagaget är de redo att spela både skjortan och byxorna av sin publik. EPn ”Den svåra andra” anses dessutom av kännare som en av de bästa svåra andra skivor som någonsin har spelats in i Skultuna.

Facebook
Spotify

19:30 - 20:00 Fill & Meyner

Med sitt fantasifulla sätt att blanda in groovet från funk, jazz och blues i sina poplåtar bygger och etablerar de ett alldeles eget, unikt och svängigt sound.

ARSADI är ett popband från Uppsala som bildades genom universitetets pulserande nationsliv. De har uppmärksammats av svenska och internationella recensenter som givit både singlarna Green Walls, Love Should Be Like och Cold Thoughts samt debut-EP Vivid Colours mycket positiv respons.

ARSADI består av Anthony Bachtiar på sång och klaviatur, Feria Hikmet och Nils Öberg på växelvis gitarr och bas samt Pedram Effati på trummor.

Facebook
Spotify

20:15 - 20:45 Arsadi

Med sitt fantasifulla sätt att blanda in groovet från funk, jazz och blues i sina poplåtar bygger och etablerar de ett alldeles eget, unikt och svängigt sound.

ARSADI är ett popband från Uppsala som bildades genom universitetets pulserande nationsliv. De har uppmärksammats av svenska och internationella recensenter som givit både singlarna Green Walls, Love Should Be Like och Cold Thoughts samt debut-EP Vivid Colours mycket positiv respons.

Bandet består av Anthony Bachtiar på sång och klaviatur, Feria Hikmet och Nils Öberg på växelvis gitarr och bas samt Pedram Effati på trummor.

Facebook
Spotify

21:00 - 21:30 Krasher

Krasher är ett dieselrockband med influenser av både klassisk och modern hårdrock. Krasher, som är ett liveband i ordets fulla bemärkelse, har rötterna i Västerås och åker i skrivande stund runt om i landet med det självbetitlade debutalbum som släpptes 2018. Krasher-soundet är grundat i kombination av skitiga riff, stilrena melodier och ett tungt groove. En skapelse av det råa och det rena. Sweden Rock Magazine beskriver Krasher “som en väl avvägd mix av Hardcore Superstar och Backyard Babies”.

Facebook
Instagram
Spotify

21:45 - 22:15 Ocean to Burn

Med den tunga bluesen och 70-tals-rocken blandad drar Ocean to Burn ihop en skön tungungande rock med ett grymt liveframträdande.

Facebook
Spotify

WE RUN 021

Kom och visa upp dina skills i streetdans, sång/rap eller basket på festivalens streetscen We Run 021!

Battles och talangjakter varvas med sköna beats, dj:s och liveuppträdanden. Gratis och öppet för alla!

Hemsida
Facebook
Instagram


16:00 - 18:00 Streetbasket

Öppen basketyta för spontanspel och prova-på basket.

16:00 - 19:00 DJ maraton – Nyhet!

DJ maraton! Vill du vara DJ och spela din musik direkt ut på gatan?

Varje DJ får 15 minuter – begränsat antal platser!

19:00 - 20:00 Open mic med DJ

Open mic med DJ

Host: Steve Jones

20:00 - 21: 00 Live performance + Streetparty

Live performance + Streetparty med DJ’s och special guests.

SENSUS SWEDEN

Scenen Sensus Sweden på Västerås Cityfestival presenterar några av de mest intressanta akterna som samarbetar med Sensus i hela landet.

Scenen bjuder på en stor genrebredd med band och akter från norr till söder. Besök vår scen någon av dagarna för en otrolig upplevelse oavsett musikstil!

Sensus Sweden Västerås Cityfestival 2019

17:30 - 18:00 Ignore the elephant (Götgeborg)

Ignore the Elephant har sedan starten 2013 profilerat sig som ett av Göteborgs stökigaste undergroundband. De plockar inspiration från såväl 80tals-electro som 90tals-grunge via nutida pop.

Glöm obekväma skor och fina frisyrer för det kommer ändå inte hålla. Unna er ett nytt favoritband! ses där!

18:30 - 19:00 AileeN (Gävle)

Elin Wengelin är låtskrivare och artist från Gävle som inspireras av en blandning av folkrock och pop. Hon har sjungit och uppträtt sedan barnsben på ett flertal olika scener och sammanhang, som bland annat på Gävles bockinvigning och på synkroniserings-VM i konståkning i Globen.

”Min musik tillhör i grova drag en popig genre, men som sedan divideras in flera subgenrer som kan vara svåra att faställa. Jag gillar att hålla min musik flytande och främst levande”- Elin Wengelin

Efter att ha framträtt med covers under flera år satsar hon nu på en karriär med sina egna låtar.

19:30 - 20:00 Dekula band (Stockholm)

I mars 2019 kom äntligen debut-epn från den lysande live-bandet Dekula Band. Bandet startades av den legendariska gitarristen Dekula Kahanga och de senaste åren har detta afrikanska band (samtliga medlemmar är bosatta i Sverige) varit en flitig live-akt runtom i Sverige.

Dekula Kahanga och sångaren Gaby kommer båda från Kongo-Kinshasa och tillsammans med de övriga medlemmarna som kommer från Kenya, Senegal, Uganda och Sverige så blir det en härlig mix av influenser i deras musik som är en smittande och smått hypnotisk variant av soukous, som de har förfinat under sina hundratals konserter. Och nu, 2019, så har de äntligen gått in i en studio(med Ronald Bood och Karl Jonas Winqvist som tekniker och producent) för att sprida sin magiska musik till folk både nära och långt bort. De tre spåren är fulla av den energiska, lekfulla och mjukt svängiga musiken som utmärker Dekula Band. Och fullängdsalbumet är redan under inspelning. Rekommenderas varmt!

Facebook
Spotify

20:30 - 21:00 Fools on the planet  (Gävle)

2016 nominerades Fools On The Planet från Gävle i kategorin Årets nykomling till det stora oberoende musikpriset Manifest. Bandet startades 2014 och har sedan dess spelat och turnerat som trio runt om i landet.

Till i år utlovas Fools On The Planets efterlängtade debutalbum, som följer upp bandets två tidigare singelsläpp Otherside Of Life och Taste It som spelats in och producerats i samarbete med två gånger grammis-nominerade Claes Olson. Bandets kärna består av sångaren och gitarristen Roni Haj Yusuf samt basisten Jacky Fonteles Eriksson.

21:30 - 22:00 Leo Minore (Sundsvall)

Leo Minore är en kvintett som startades 2017 i Sundsvall och går under genren modern pop/rock. Bandet är nu aktuella med sin debut EP ”U+I” där titelspåret ”U+I” snurrar på P4 Västernorrland. Leo gjorde sin första spelning för i år nyligen på EQ House i Sundsvall.

Kort och gott, vi vill spela så mycket vi kan och överallt!

Samtliga medlemmar har tidigare varit aktuella i
band som ”Soreption, A new way to flavour och Vargavinter”.

Facebook

VÄSTERÅS PRIDE

Ett Västerås för alla! Västerås Pride är en ideell förening som arbetar för allas lika rättigheter. Genom Västerås Pride-festival skapar vi ett tryggt forum där hbtq-frågor hamnar i fokus.

Vi samlar politiska partier, organisationer och verksamheter under tre dagar för att uppmärksamma och diskutera hbtq-frågor, med möjlighet att fokusera på situationen i Västerås. Vi erbjuder föreläsningar, workshops, utställningar och intressanta samtal, och blandar ut det med musik och uppträdanden där emellan.

Hemsida
Facebook
Instagram


12:00 - 12:20 Ingvigning Västerås Pridefestival 2019

Invigningstal med Jessica W. Sandberg. Jessica är en av Sveriges mest omtalade och framgångsrika kommunikatörer och står bakom några av världens mest omtalade kampanjer som gjorts för att lyfta hbtq-frågan internationellt, där bland annat Rysslands övergrepp på hbtq-personer blev en världsnyhet. Hon är också föreläsaren och debattören som skapade ”Besvärlig sedan 1977” för att hon själv tröttnade på att benämnas som ”besvärlig” när hon drev förändring, och menade på att om hon hade varit man hade hon istället kallats ”driven och målmedveten”.

Facebook Jessica W. Sandberg

12:00 - 18:00 Regnbågstorget öppet

Se uppträdanden på scenen, prata med våra utställare om HBTQ-frågor, träffa representanter från Västerås Pride, pyssla hos oss, bli medlem i föreningen, köp regnbågsflaggor och prideprylar till paraden och mycket mer. Se komplett program på Västerås Prides hemsida.

Hemsida
Facebook
Instagram

12:00 - 18:00 Feedback från dig

Kom till Västerås Prides tält och fyll i vår enkät där du kan svara på några frågor, berätta vad tycker om evenemanget, tipsa oss om artister och andra programpunkter till nästa år och dela med dig av vad pride betyder för dig.

Vi kommer att välja ut några av de mest hjälpsamma, som får presentkort som tack.

12:30 - 13:00 Upplopp

Hilda Björkman & Katrine Norrstrand heter de två unga och grymma rapparna som utgör den nyformade duon Upplopp. Kom och se dem äga vår scen och kicka igång festen på riktigt!

Plats: Regnbågstorget

Instagram
Facebook
Västerås Pride

14:00 - 14:30 Ung, homosexuell i Afghanistan - Är det möjligt?

Ett unikt samtal om homosexualitet och vänskap i Afghanistan, där man får veta mer om vad det innebär att vara flykting med hbtq-bakgrund.

13:45 - 14:00 Under regnbågen står du inte ensam, Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan presenterar Överlevnadsguiden för Queer kids.

HEMSIDA

15:30 - 15:50 Prova på yoga

Utopia Yoga Studios kommer till oss på Regnbågstorget och guidar oss genom en yoga-stretch för kroppen och yoga-paus för sinnet.

Yoga är för alla, för att hjälpa till att uppnå ett lugn i kropp och sinne, sänka vår stress och inge en känsla av trygghet i oss själva. Det blir enbart stående positioner, så du behöver inte ta med dig någon yogamatta, kom som du är!

Utopia Yoga Västerås Cityfestival 2019Hemsida
Facebook
Instagram

16:00 - 16:15 Dansare från Buenos Aros visar och berättar om sin workshop.

Sigrid, Lars och Anna-Stina från Tangoföreningen Buenos Aros kommer till Regnbågstorget för att visa och berätta om sin workshop med rollbyte som hålls på Blåsbogården 18:00 – 19:00.

16:15 - 16:25 Diktläsning

Gunilla Albért från RFSL Västmanland läser egna dikter med HBTQ-tema.

16:30 - 17:00 Tina Wilhelmsson

Singelrelease – Det bästa som har hänt. Tina använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Med allvar, humor och ironi speglar hon träffsäkert vår samtid.

”Det bästa som har hänt” handlar om västeråsaren Amanda som är pappa till två barn och har genomgått en könsbekräftande korrigering. Förutom singelreleasen kommer även västeråsaren och serietecknaren Sam Berglund att samma dag släppa en seriestrip om Amanda.

Plats: Regnbågstorget

Facebook
Instagram
Hemsida
Spotify

17:00 - 19:00 Transbutiken har öppet

Besök Transbutikens showroom och kolla in utbudet, prova hjälpmedel och skaffa din transflagga inför paraden!

Boka ditt besök på www.transbutiken.se, besöksadress kommer i bekräftelsen!

18:00 - 20:30 Tangoworkshop med rollbyte + socialdans

Prova på argentinsk tango med Tangoföreningen Buenos Aros. Alla kan föra och följa i dansen oavsett kön eller läggning. Sigrid, Lars och Anna-Stina håller workshop i en timme. Efter det är alla välkomna att stanna kvar på socialdans.

Plats: Blåsbogården

Hemsida

20:00 - 23:00 Transträff för vuxna

Separatistiskt häng för vuxna transpersoner. Kom som du är!

Det bjuds på en mysig atmosfär och möten med personer med liknande erfarenheter. Plats meddelas på www.vasteraspride.se

ÅASEN

Lekar, spel, prova på, café, teatrar och musik. I Vasaparken hittar du Åasen, en kreativ plats för barn och vuxna. Här kan du under festivalen prova på och uppleva olika aktiviteter.

Området Åasen är Öppet mellan 12:00 – 17:00 under Cityfestivalen.


12:00 - 16:00 Bubbelmålning (med Konstmuseet)

Arrangör: Konstmuseet

12:00 - 16:30 Biblioteket (med Västerås stadsbibliotek)

Kom och skapa ord i vårt ordlabb eller hjälp oss att återanvända gamla böcker genom att klippa ut figurer och ställa ut i parken.

Västerås stadsbibliotek tillsammans med konstpedagog Mikael Reuter finns på plats på Åasen torsdag och fredag mellan 12-16.30. Passa på och få tips på bra sommarläsning, få mer information om våra aktiviteter kring Sommarboken och bli inspirerad av årets tema ”under ytan”.

Välkomna att hänga med oss i vårt tält!

Arrangör: Västerås Stadsbibliotek

12:00 - 16:30 Målarplank (med Culturen)

Tycker du om att måla? Det finns en konstnär i alla.

Släpp loss fantasin-kom och gör ditt egna konstverk på vårt populära målarplank.

Arrangör: Culturen

12:00 - 16:30 Såpbubblor och pyssel (med Svenska Kyrkan)

Såpbubblor och pyssel. Kom och lek i Domkyrkotältet!

Arrangör: Svenska kyrkan Västerås

12:00 - 16:30 Barnboks-illustratör Inger Koleff

Kom och träffa Inger som illustrerar barnböcker.

Se hur hon tecknar bilderna och prova gärna på själv. Hennes barnböcker finns att köpa för en billig peng.

12:00 Barnens Allsång

Sjung med i dina favoritsånger under ledning av vår djurorkester!

12:40 Flygplansrace

Vik ditt flyplan och ställ upp i racet – den som flyger längs vinner!

13:00 - 14:00 Teater Oliver / Sagotåget

Figurer från sagornas värld försöker stoppa Växhuståget med såpbubblor, och andra sätt stoppa tåget från att åka i Vasaparken.

Hemsida
Facebook
Instagram

13:30 Improteater - Hur ska detta sluta?

En rolig, fantasifull och häpnadsväckande föreställning… där du är med och bestämmer

16:00 Barnens musikfrågesport

Vad heter flickan som är syster till den där busiga pojken? Livebandet spelar låtar med kluriga
frågor.

SVENSKA KYRKAN - VAR MED OCH GE HOPP

Hopp om en bättre framtid för alla Västeråsare!

Hoppa hopprep för Västerås utsatta. Eller kom in och samtala över en kopp kaffe om det som ger dig hopp.

12:00 - 16:30 Såpbubblor och pyssel / Åasen

Såpbubblor och pyssel i Åasen. Och lek i domkyrkotältet.

12:00 - 17:00 Hopprepstävling

Var med och ge hopp!

1 krona till Västerås stadsmission för varje hopp och chans att vinna fint pris.

12:00 - 17:00 Café

Kaffe med dopp.

22:00 - 01:00 Café för nattvandrare

Kaffe med dopp för nattvandrare.

BRASSERIE STADSPARKEN

Brasserie Stadsparken är en folklig kvarterskrog mitt i Västerås city, härligt belägen invid Svartån och med Stadsparkens grönska inpå knutarna.

Entré: efter 18:00, 50 kr


16:00 - 23:00 Afterwork med trubadur
23:00 - 24:00 DUO JAG + Robin Bengtsson

Robin Bengtsson slog igenom på riktigt i Melodifestivalen 2016 med låten ”Constellation Prize”. Men artistkarriären började redan 2008 i TV4s IDOL där han som 18-åring slutade på en tredje plats. Sedan dess har Robin skrivit hundratals låtar och turnérat Sverige runt.

Våren 2017 var han tillbaka i Melodifestivalen, och i finalen i Friends Arena stod han som vinnare med låten ”I Can’t Go On”. Vinsten följdes upp av en hedersvärd femteplats i Eurovision Song Contest. Låten har streamats nästan 21 miljoner gånger sedan dess.

Under 2018 har Robin släppt singlarna ”Day By Day”, ”Liar”, ”I Wanna Fall In Love Again” och ”Never Born To Love”. Och nu 2019 ser ni honom i Brasseriets festivaltält!

Spotify

NOM FESTIVALTÄLT

11:00 - 01:00 Festivaltältet är öppet!
Governor Andy + Skaboogie (fr. 16:00)
CHANGE LANGUAGE