Mimerscenen

Mimerscenen är Västerås Cityfestivals största scen. Den ligger på Fiskartorget och är entrébelagd.

Hitta hit (Google Maps)

Vy bild över Fiskartorget 2019. Foto: Pressbild

18:00 - 18:40 ADAAM

19:00 - 19:40 Myra Granberg

20:00 - 20:30 Felicia Takman

21:00 - 22:00 Molly Sandén

22:30 - 23:30 Newkid

Gator & Torg

Hela Västerås city lever upp under festivalen och runt om på gator & torg finner du marknadsstånd, festivalmat, lokala torghandlare och butiker!

Hitta hit (Google Maps)

Vy bild över gator & torg 2019. Foto: Pressbild

12:00 - 01:00 Marknadsstånd

Återigen fylls Västerås gator med massvis av kläder, väskor och mycket, mycket mer. Ta din tid och strosa runt bland marknadsstånden i solskenet innan det är dags för festivalens underhållning. Se festivalkarta för mer info om platser.

12:00 - 02:00 Taco Bar

Taco Bar i Västerås utökar sin uteservering under festivaldagarna.

12:00 - 01:00 Tivoli

Nu blir det åka av! Axels Tivoli finns på plats i Stadsparken och på Aseatorget med många åk- och upplevelseattraktioner och ett antal lyckohjul.

Aseatorget

Stadsparken

18:00 - 01:00 Fiskartorgets festivaltält (18 år)

På Fiskartorget finns ett stort partytält som rymmer över 3000 personer med över 700 sittplatser.

Med placering framför Mimerscenen är detta platsen för dig som vill lyssna på musik, njuta av en öl, alkoholfritt alternativ eller ett glas rött och äta en god bit grillad mat. Här finns alternativen för alla, njut i solen eller i partytältet om du söker skugga.

Brasserie Stadsparken

Brasserie Stadsparken är en folklig kvarterskrog mitt i Västerås city, härligt belägen invid Svartån och med Stadsparkens grönska inpå knutarna. Entrébelagd efter kl. 17:00.

Hitta hit (Google Maps)

Brasseri Stadsparken. Foto: Pressbild

17:15 - 21:15 Jocke Camming

Jocke Camming är en välkänd trubadur och återkommande favorit på Brasserie Stadsparken. På torsdagen värmer han upp publiken redan från kl. 17.

HemsidaInstagram

21:30 - 22:30 Uno Svenningsson

Uno Svenningsson har varit artist i mer än halva sitt liv. Det var tillsammans med bandet Freda’ som Unos resa började – efter bara tre-fyra gig prydde de plötsligt helsidor i Sveriges största tidningar. Det stora genombrottet kom med singeln ”Vindarna”, och 1991 mottog bandet en Grammis i kategorin ”Årets rockgrupp”. På torsdagen uppträder han på Brasserie Stadsparken.

HemsidaSpotify

23:00 - 00:00 Duo Jag

Duo Jag är showbandet som turnerat professionellt i över 25 år varje år och under sommar och vintersäsong gästas våra mest kända semesterorter som Sälen, Åre, Borgholm, Visby, Smögen, Tylösand för att nämna några. På torsdagen är det dags för Västerås att få besök!

HemsidaHemsida

@LIVE SCENEN

Alive-scenen är ett musikprojekt som drivs av studieförbunden i Västmanland. Syftet är att visa upp folkbildningens betydelse för det lokala musik- och kulturlivet. I år drivs scenen i samverkan mellan ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Sensus.

Hitta hit (Google Maps)

@live Västerås Cityfestival 2019. Foto: Pressbild

17:30 - 18:00 NIVÅ62

Nivå62 bjuder på sköna låtar från förr – gott och blandat, rock och pop. Det handlar om covers från 70- och 80-talet som dom gillar. Bandet består av fyra kompisar från Västerås som spelat tillsammans under många år, till och från under olika bandnamn och i olika konstellationer. Det har gått några år sedan dom satt på Sigmafiket!
Bandet består av Christer Djäknegård trummor, Henning Eckerborn elbas och sång, Tomas Persson gitarr och sång samt Birger Wallsten gitarr och sång.

18:15 - 18:30 ELLYS HJÄLTAR (LINEDANCE)

Upplev härlig linedance tillsammans med Elly Sjökvist och hennes glada seniorer. Ta med cowboyhatten och cowboystövlarna!! Yihaaaaa!!

Vill du börja med Linedance? Kontakta SV Västmanland

18:45 - 19:15 FATERUS

I Västerås började några vänner och bröder lira ihop.
Jens, Dan, Tobias och Andreas började jamma på idéer och låtar, en skön känsla spred sig när de lirade och det började så ett frö till vad som skulle bli Faterus. Idéerna fortsatte komma och kemin var ett faktum. Musiken och uttrycket är nummer ett, vart den tar dig när den spelas. Oftast inkluderar det tunga gitarrer, groove, jam och ett bryt från det förväntade. Faterus vill hålla det kreativa uttrycket först och är inte rädda för att låta det andas, ta tid, förändras eller kännas. Faterus spelar groovig, benig, stenig grunge/stonerock. Det har släppts 2 låtar 2020 & ett släpp med 6st låtar är nu på g.

Bandet består av:
Jens Åkerlind, Tobias Johanson, Dan Ring & Andreas Åkerlind

SpotifyInstagramYouTube

19:30 - 20:00 Halva Mänskligheten

Halva Mänskligheten är kvartetten som senaste åren gjort tillvaron kring mälardalen mer pompakul.

Med sin nyprogg bjuds det på allt från visa till dunderrock och detta med både röda- och poetiska förtecken.

FacebookSpotifyInstagram

20:15 - 20:45 OLD ROCKERS

Upplev ”Old Rockers” som spelar kända låtar i genren svängig rock, hårdrock! Om du gillar musik från 70, 80 och 90-talet kommer du gilla detta!

SV Västmanland

21:00 - 21:30 42 FACES

Bandets musik är i grund och botten rock, men med influenser av jazziga och funkiga delar och lite tyngre och kaosartade partier.

Sång/bas: Duncan Alexander

Gitarr: Andreas Kühnemann

Trummor: Maximilian Odehag

21:45 - 22:15 VÄLBEHAGSORKESTERN

Svensk vispunk med vilja och attityd. Med tre EPs, ett par singlar och några outgivna hits i bagaget är de redo att spela både skjortan och byxorna av sin publik. Nya dängor och gamla favoriter utlovas.

SpotifyFacebook

We Run 021

Kom och visa upp dina skills i streetdans, sång/rap eller basket på festivalens streetscen We Run 021! Battles och talangjakter varvas med sköna beats, dj:s och liveuppträdanden. Gratis och öppet för alla!

Hitta hit (Google Maps)

Västerå Cityfestival We Run 021. Foto: Pressbild

16:00 - 19:00 Live graffiti

Upplev graffitikonstens kreativa värld. Du får uppleva hur en tom yta får färg och form. Aktiviteten sker på gatan. Du har även chans att prova-på.

Passa på och häng, tag med fika och njut av konsten.

Målgrupp: Barn och unga, stående publik

Vid regn eventuellt uppskjutet i programmet eller inställt.

Facebook-

Sensus Sweden

Scenen Sensus Sweden på Västerås Cityfestival presenterar några av de mest intressanta akterna som samarbetar med Sensus i hela landet. Scenen bjuder på en stor genrebredd med band och akter från norr till söder. Besök vår scen någon av dagarna för en otrolig upplevelse oavsett musikstil!

Hitta hit (Google Maps)

Sensus Sweden Västerås Cityfestival 2019. Foto: Pressbild

18:30 - 19:00 Bony B

Bony B från Stockholm framför afrobeat, afro-ndombolo, afropop och afrotrap på olika tre språk: svenska, franska och lingala. Musiken är dansant och medryckande och oftast inspirerad av kärlek! One love!

Spotify

19:30 - 20:00 Sötnos

Sötnos är pop/grunge-bandet från Stockholm bestående av producenterna Albin Eidhagen och Tore Bojsten. Dessa dresserade gullegrisar må verka harmlösa, men med deras filterlösa humor och distade gitarrer är dom nu redo att piska upp musikvärlden. Debutsingeln ”Good Times” gick raka vägen in på P3:s spellista och hyllades högt i både den svenska och internationella bloggosfären. Den 22 april släppte de sin andra singel ”Karma”. Sötnos är 100% self made, musiken är producerad i hemmastudios och inspelad i vänners replokaler. Det luktar 90-tal, Wunderbaum och skinnsäten men produktionerna smäller på som 2022.

20:30 - 21:00 Teetwerk

Teetwerk är Sveriges nya tillskott på Dancehall scenen med musik influerad från Jamaica. Hon släppte sin första singel i Oktober 2021 och har sedan dess jobbat i raketfart på sin EP som släpps under sommaren. Med tunga beats från jamaicanska producenter och texter som är tagna ur egna livserfarenheter är hon redo att ta sig an scenen och låta Västerås bländas av Dancehall.

Spotify

21:30 - 22:00 Tailor Hill Station

Tailor Hill Station med rötterna i Borlänge/Sverige grundades 2017. Bandet består av en mångsidig uppsättning av musiker med olika bakgrund, vilket ger musiken en helt unik identitet. Sedan 2017 har Tailor Hill Station skrivit och producerat låtar till deras berättarserie ”Authentic Stories” och har släppt ett antal singlar. Nya låtar skrivs och produceras hela tiden. Musiken kan bäst karakteriseras pop smakfullt kryddad med inslag av rock, country och Americana. Texterna är inspirerade av egna livserfarenheter och med sin autenticitet och äkthet går de rakt in i hjärtat.

HemsidaSpotify

Västerås Pride

Ett Västerås för alla! Västerås Pride är en ideell förening som arbetar för allas lika rättigheter. Genom Västerås Pride-festival skapar vi ett tryggt forum där hbtq-frågor hamnar i fokus.

Vi samlar politiska partier, organisationer och verksamheter under tre dagar för att uppmärksamma och diskutera hbtq-frågor, med möjlighet att fokusera på situationen i Västerås. Vi erbjuder föreläsningar, workshops, utställningar och intressanta samtal, och blandar ut det med musik och uppträdanden där emellan.

Hitta hit (Google Maps)

Västerås Prideflagga 2019. Foto: Pressbild

12:00 - Västerås Prides Invigning

Invigning av Västerås Pridefestival i Regnbågsparken! Vem årets invigningstalare blir publiceras på Västerås Prides hemsida.

Hemsida

12:00 - 18:00 Regnbågsparken

I Regnbågsparken kan du träffa representanter från Västerås Pride och andra utställare, vilka består av föreningar, arbetsgivare, fackförbund och politiska partier – ställ dina frågor och berätta vad du tycker om deras sätt att arbeta med HBTQ+frågor! På scenen blir det olika uppträdanden och samtal. Du kan köpa Prideflaggor, profilprodukter och fika, samt pyssla, hämta gratis informationsmaterial, hänga med likasinnade och mycket mer!

Hemsida

12:20 - 12:50 Mandy Rich

Rapparen Mandy Rich kommer och tar över scenen i Regnbågsparken!

Hemsida

16:00 - 16:30 HBTQ+-gruppens ungdomshäng i Växhuset

En presentation av HBTQ+-gruppen, samt av de samverkande verksamheterna som skapat den. Ungdomsmottagningen delar även med sig av ”5 historiska tillbakablickar om HBTQIA+ och vården”.

Presenteras i Regnbågsparken av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), tillsammans med Felicia Sandin från Ungdomsmottagningen i Västmanland.

Hemsida

17:00 - 18:00 Drag-timme

Det blir drag-timme i Regnbågsparken!

17:00-17:05 Memo
17:05-18:00 Liam Dragking

Hemsida

OASEN

En scen, två platser. Vid Västerås Stadsbibliotek hittar du Oasen, en kreativ plats för barn och vuxna. Här kan du under festivalen prova på och uppleva olika aktiviteter. Ta sen tåget vidare till Karlsgatan 2 för att uppleva ännu mer av Oasens festivalprogram.

Hitta hit (Google Maps)

Tåg som åker genom Åasen 2019. Foto: Pressbild

10:15 - 11:15 Bygg din brummare (Karlsgatan 2)

I nordisk kultur har brummare funnits sedan förhistorisk tid som. Brummaren är ett typ av instrument som ger ifrån sig ett vinande ljud.

Hemsida

11:00 - 15:00 Historiska lekar (Karlsgatan 2)

Visste du  att barn har gått på styltor redan på 1600 talet, eller att rulla tunnband var en populär lek för hundra år sedan ?

Kom till våran aktivitetsyta med historiska lekar.

Hemsida

11:00 - 17:00 Barnens botaniska / Västerås stadsbibliotek

Välkomna till Västerås stadsbibliotek och botaniska trädgården!

Här kan du testa på att måla, bygga och gå på insektssafari i barnens botaniska, kolla in Kulturbanken och lyssna på musik från balkongen.

Du kan också pyssla med Svenska Kyrkan och på Lördagen kan du träffa Västeråsortens biodlarförening .

Våra öppettider i botaniska trädgården under festivalen är Torsdag – Fredag kl: 11-17 och Lördag kl: 11-14.

Kom och upptäck biblioteket!

11:00 - 12:00 Arkeologiskola (Karlsgatan 2)

ARKEOLOGISKOLA

I länsmuseets utställning om forntiden finns det många väldigt gamla saker. De flesta har grävts fram av arkeologer. Men hur går det egentligen till att gräva upp saker ur marken?
Vi har skapat en egen arkeologisk utgrävningsplats på Karlsgatan.
Kom till oss så provar vi tillsammans att vara arkeologer för en stund!

Hemsida

12:00 - 16:00 Pyssel - Gör en prins- eller prinsesskrona

Gör din egen prins- eller prinsesskrona i Svenska kyrkan Västerås tält. (Plats: Oasen, Botaniska trädgården)

12:00 - 00:00 Kasta bönpåse

Vid Svenska kyrkan Västerås tält finns det kasta bönpåse spel. Kan du kasta bönpåsen i hålet? Tävla med en kompis eller testa själv. (Plats: Oasen, Botaniska trädgården)

12:00 - 12:30 Gatuartisternas familjeshow (Karlsgatan 2)

Gatuartisterna bjuder på en medryckande familjeshow.

Hemsida

12:00 - 15:30 Kulturtåget Karlsgatan 2 - Stadsbiblioteket

Ta kulturtåget mellan Karlsgatan 2 och Stadsbiblioteket. Turer går varje halvtimme från Karlsgatan resp. Stadsbiblioteket. Med start  kl. 12.00 från Karlsgatan 2

12:00 - 16:00 Festivallabb! (Karlsgatan 2)

Festivallabb! 
Förpassa dig till Västerås konstmuseum och Konstlabbet under Cityfestivalen. På gatan utanför entrén skapar vi jättelång gemensam målning och i konstlabbet kan du göra egendesignade festivalpass av många spännande material!  

 

I utställningarna finns mycket att se och undersöka på egen hand. Till din hjälp finns foldern Konstäventyret för våra yngsta besökare och Nyfiken tillsammans till alla åldrar. Du kan också i utställningarnas medskapande delar ta reda på mer om vad konst är. 

Hemsida

12:00 - 16:00 Karlsgatan 2

Västmanlands läns museum
Här finns utställningar om Västmanlands historia från forntid till millennieskifte. Kanske vill du se en
järnåldersbåt på nära håll, prova kläder och spel från olika tider eller sjunga i folkparken? Kom och
upplev en spännande plats där både barn och vuxna kan utforska Västmanlands historia på ett lekfullt
och interaktivt sätt.

Hemsida

13:00 - 16:00 Västerås stadsbibliotek

Välkomna till Västerås stadsbibliotek i botaniska trädgården!

Biblioteket har program för barn i alla åldrar Torsdag-Lördag!

I Barnens botaniska kan du leka,måla,bygga och skapa ljud, spela boktennis, bygga boktorn samt gå på insektssafari.

Du kan också vara med i pappersflygplans VM, bygga ditt egna Lego bibliotek, läsa böcker och lyssna på musik med mera…

Våra öppettider i botaniska trädgården är Torsdag och Fredag kl. 13-16 och Lördagen håller vi öppet kl. 11-14.

Kom och upptäck biblioteket!

Hemsida

13:00 - 14:00 Bygg din käpphäst (Karlsgatan 2)

BYGG DIN KÄPPHÄST

Käpphäst är en leksak med anor från medeltiden. 

Käpphästen består av en käpp och överst ett hästhuvud, ursprungligen snidat i trä, med tömmar/tyglar till hästens grimma.
På 1800-talet fanns käpphästen även med hjul fästade längst ner på käppen för att minska friktionen mot marken.
Genom att springa galopperande med käppen placerad mellan benen kunde barnet fantisera att det red på en häst där de egna benen låtsades vara hästens ben.
Hemsida

14:30 - 15:30 Gör din egen vindsnurra eller vik en pappersfjäril (Karlsgatan 2)

Visste du att vindsnurran är en leksak som uppfanns redan på 1800-talet? En vindsnurra är gjord av papper som formas som vingar och sätts fast på en pinne. När vinden blåser på vingarna snurrar den. Kom och tillverka en egen vindsnurra att få snurr i.

Hemsida

NOM Festivaltält

16:00 - Governor Andy & SKA BOGGIE

Jazzfestival Mosaic

18:00 - 19:00 Bertil "Jonas" Jonasson och Börge Lindgren

Bertil ”Jonas” Jonasson – Barytonsax

Börge Lindgren – Keyboard

Fredrik Lindgren – Trumpet

Hemsida

19:30 - 20:30 Kungen Jazz

KUNGEN JAZZ tänjer på gränserna mellan ett akustiskt och ett elektroniskt ljudlandskap och söker ständigt efter nya infallsvinklar som utmanar normer inom jazzgenren. Fokus ligger på lyriska melodier, harmonik som känns i bröstet och ett intensivt framförande.

Medlemmarna låter alla delar av sina bakgrunder blandas och skapar ett unikt möte mellan jazzkvartett, reverbiga drones och metal-osande riff.

Lyssnare kan dra kopplingar till: Tonbruket, Brian Blade & The Fellowship Band, EST, Medeski Martin & Wood och Klabbes Bank.

Tommy Johansson Tapper – gitarr
Gustav Elg Tyskling – rhodes och synthar
Martin Bohman – kontrabas
Oskar Cederblad – trummor

HemsidaSpotify

21:00 - 22:00 Västerås Big Band

Västerås Big Band, under ledning av Håkan Johansson, spelar storbandsjazz från förr och nu.

Sång: Linnea Viklund

HemsidaFacebook
CHANGE LANGUAGE